Uncle-DOS on March 4th, 2008

經過一連串探聽後,現所知道的消息如下:

  1. 發展商尚有首都約100個貨尾單位,單位都分佈得好散,高中低層樣樣有。
  2. 今次買賣有很多是炒家,他們採用較長的成交期,希望以最少的成本去搏取升幅圖利。
  3. 當日揀樓時,如果發展商知你要買多一個單位製作相連單位,他們會即時將第二個單位加價廿萬,同時只會給3分鐘俾你去決定考慮買定唔買,不然的話,便會放回市場俾其他人揀了。
  4. 當日有十分之多的炒家買唔到相連單位,但由於他們普遍採用一至兩年特長成交期,所以這班以小搏大的炒家,唔會在二手市場吸納一些需要即時成交的超大單位了。
  5. 相反,由於用家買唔到首都相連單位,現在已經開始準備出動在將軍澳二手市場吸納超大單位了。

3 Comments on 將軍澳「首都」的一些買賣花絮

  1. WorthyC says:

    Hiya~網主…想請教你一個問題, 希望你幫我解答!
    我想問你知唔知道將軍澳個新樓盤首都既示範單位係邊間Design公司做咖? 因為我唔記得攞售樓書, 唔知有冇list出嚟~麻煩你! 本人覺得他們的設計好適合我, 想聯絡他們幫我整整間屋, 唔該晒你喔!

  2. Uncle-DOS says:

    這方面, 唔消楚了.

Leave a Reply