Uncle-DOS on July 5th, 2009

昨日一位從事地產界的高層朋友致電給我,問及有關將軍澳日出之城《領都》的意見。我們侃侃而談了數分鐘,主要是說了以下的幾點:

  1. 居於將軍澳區內的人士,多數不會考慮那處,因為在那處生活要等一段長時間才會有方便的社區發展。
  2. 鄰近垃圾堆填區,嗅味污染在夏天雨季特別嚴重,而且政府還要繼擴建垃圾堆填區呢!
  3. 大量垃圾車在環保大道車來車往。
  4. 交通配套暫時只得地鐡。
  5. 炒家多過買家,而且單位多,萬一市場逆轉,炒家最先兇狠劈價,保價能力低。
  6. 發展期數很多,長期面對鄰近期數興建。
  7. 區內有個新鴻基優質的地鐡站上蓋靚盤「將軍澳56區」,快將在一兩年內開售,那才是焦點盤呢!

最主要的問題還是垃圾堆填區,除非長實有辦法可以令政府關閉它,否則好難令我將它推介給大眾。

4 Comments on 日出之城《領都》快將開賣

  1. Patrick Kwok says:

    我呢兩日都研究過首都領都的資料.

    發現日出康城第一,二,三期只有首都有一個500平方米的商場. 這只是坑口站連理街的5份1. 我估呢個商場應只有超市, 多數係百佳.

    而一二三期加埋有7千幾個單位. 而那傳聞中的50萬呎商場都仲未招標.

    入左去日出康城住就真係要做開荒牛. 仲要做幾年0個隻. 唉街市都無, 食店又無. 我入去住都唔知點搞.

    我估計到時將軍澳站會旺起來, 因為呢首都領都呢班拓荒者要係將軍澳站轉車, 最近佢地的商場食店就係將軍澳站. 而吉之島超市又快開幕.

  2. Uncle-DOS says:

    我經常同友人說以上問題, 何況區內有很多優質和發展成熟的樓盤呢!

  3. Patrick Kwok says:

    星期六睇完置業家居後, 得閒無野做send左迥email 去地政署問日出公園是否公共空間, 會否對公眾開放.

    今日收到回覆話交左去西貢地政署處理. 唔知佢地要check幾多日呢!

Leave a Reply